transithuisvesting

ons doel

De sociale dienst wil op dynamische manier kansarme mensen helpen die klaar zijn om zich met de hulp van deze dienst in de maatschappij te herintegreren.

De middelen

Een woning is voor een duur van 4 maanden ter beschikking van arme mensen gesteld, zo dat ze aan hun herintegratie kunnen werken.

De woning is echter maar één kant van de oplossing, omdat de mensen naar ons komen met hun geschiedenis en hun problemen van administratieve of vaak ook relationele aard. De sociale dienst zorgt dus ook voor één opvolging van deze mensen, om ze te leiden en aan te moedigen in hun strijd voor integratie.

De Woningen

Een kamer of een kleine woning staat ter beschikking van deze mensen. De bewoners hebben gerenoveerde kleine keukens en badkamers met douche. Deze nieuwe installaties zijn een grote verbetering van het leefmilieu van de bewoners! Zo leren ze hun woning in goeie staat te houden en beter voor zichzelf te zorgen, wat persoonlijke hygiëne betreft. Dit zijn twee grote stappen tot de integratie van een mens in de gezelschap en noodzakelijk bij dagelijkse activiteiten zoals het zoeken naar een baan.

de sociale opvolging

Deze opvolging gebeurt in samenwerking met een externe persoon die sociaal medewerker is of opleider voor een vzw of een institutie. Er wordt voor drievoudig contact gezorgd zodat de opvolging zo efficiënt mogelijk is.

Het gaat erom mensen te leiden in hun ondernemingen en ze bij moeilijkheden te ondersteunen. Dit "coaching" moet regelmatig zijn om het fysisch en mentale evenwicht van de bewoners te kunnen garanderen. Het is een langdurige klus die met heel veel gevoeligheid moet gebeuren tijdens en na hun verblijf in de transitowoning.

 

Een duur van vier maanden is een heel verstandige tijdsperk. Het gaat om vier maanden waar de mensen kunnen op adem komen om vervolgens een permanente woning te kunnen vinden. Er kan een verlenging van een maand worden goedgekeurd indien de bewoners een voldoende inspanning hebben gedaan, maar toch een beetje tijd meer nodig hebben om iets te vinden. Families met kinderen mogen langer blijven als dit noodzakelijk is om voor een harmonieuze schooltijd voor de kinderen te zorgen.

De resultaten

In 2015, vonden 29 mensen, waaronder twee families met kinderen en een jonge stel, toevlucht in de Transit.

Ons initiatief is heel succesvol wat sociale herintegratie betreft: 80% van onze bewoners vonden na hun tijd bij ons, een stabiel verblijf, een baan of beginnen aan een opleiding.